Hrvatski savez gluhih i nagluhih osoba

Hrvatski savez gluhih i nagluhih osoba

Doznajte više o Savezu i njegovu djelovanju. Donosimo i promišljanje o osobama s oštećenjem sluha te kako ih bolje razumjeti.

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
12.12.2023 16:01

 

Gluhoća može biti povezana s različitim uzrocima, od genetskih čimbenika, stečenih oštećenja sluha, pa do starenja koje samo po sebi slabi sva naša osjetila. Genetske sklonosti važne su u nekim slučajevima, dok su infekcije, ozljede uha, izloženost buci, određeni lijekovi i komplikacije tijekom trudnoće ili porođaja česti uzročnici koji dovode do stečene gluhoće. Koji god od navedenih razloga bio, pred gluhe i nagluhe osobe stavlja niz izazova, pa čak i predrasuda koje proizlaze iz njihova oštećenja sluha. Gluhe i nagluhe osobe često doživljavaju poteškoće u svakodnevnim odnosima zbog ograničene komunikacije, što dalje može rezultirati (u nekim ekstremnijim situacijama) i socijalnom izolacijom. Ako svoj pogled usmjerimo prema obrazovnom sustavu, možemo vidjeti kako nije baš adekvatno prilagođen gluhim i nagluhim osobama, odnosno njihovim potrebama, što prvenstveno otežava stjecanje znanja. Kad govorimo o tržištu rada, spomenuta populacija suočava se s raznim predrasudama poslodavaca, ali i poteškoćama u prilagodbi radnog okoliša. 

Ipak, postoje ustanove koje se bore za to da gluhe i nagluhe osobe ostvare svoja prava, da se lakše zaposle te da budu prihvaćene i integrirane u društvo s jednakim poštovanjem i pravima kao i svaki čovjek. U Republici Hrvatskoj tako postoji Hrvatski savez gluhih i nagluhih osoba koji ima važnu ulogu u zagovaranju prava, pružanju podrške te unaprjeđenju života gluhih i nagluhih zajednica diljem zemlje. Osnovan je s ciljem ostvarivanja prava osoba s oštećenjem sluha, a postao je ključna institucija koja se bavi raznovrsnim pitanjima koja se tiču gluhih i nagluhih osoba. Jedna od glavnih funkcija Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih osoba jest zastupanje interesa svojih članova pred državnim institucijama i javnim organizacijama. Kroz suradnju s vladinim tijelima, lokalnim samoupravama i nevladinim organizacijama, Savez se bori za unapređenje zakonodavstva kako bi se bolje štitila prava osoba s oštećenjem sluha. 

Podrška članovima Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih osoba pruža se kroz razne aktivnosti i programe, kao što su savjetovanje, organizacija radionica i događanja, a sve s ciljem kako bi se omogućilo članovima da prevladaju sve izazove s kojima se suočavaju te da žive pun i zadovoljavajući život unatoč oštećenju sluha. Uza sve spomenuto, Hrvatski savez gluhih i nagluhih osoba doprinosi stvaranju zdravijeg društva u kojem svaki pojedinac, bez obzira na svoje osobne karakteristike, ima jednake mogućnosti i prava koja mu pripadaju.

Zaključno, želimo (kao i kod svakog drugog oblika invaliditeta) pozvati na poštivanje i razumijevanje svih onih koji imaju problema sa sluhom. Iz vlastitog primjera (imam djeda koji svakim danom sve slabije čuje) naučio sam kako treba biti strpljiv i pažljiv s takvim osobama. Ponekad i nekoliko puta moram glasno ponoviti izrečeno kako bi me djed čuo, ali to i mene navodi da se sam zapitam: koliko zaista slušam i čujem druge? Možda nam odgovor na ovo pitanje mogu upravo ponuditi gluhe i nagluhe osobe.
 

Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više