I oni su među nama

I oni su među nama

Cilj projekta ''Vrijediš više'' jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. 

Autor
Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
06.01.2023 10:36
Audio zapis članka
Audio file

 

Invalidnost je ''stanje organizma pri kojem je trajno, potpuno ili djelomice smanjena sposobnost za rad i samostalan život, kao posljedica bolesti, ozljede ili prirođenog nedostatka, a to se stanje nikakvim postupcima liječenja ni rehabilitacije više ne može poboljšati'' (Enciklopedija.hr). Nadalje, invalidnost može biti senzorna (kada su oštećeni vid, sluh ili govor), mentalna (psihički poremećaji), tjelesna (bolesti i ozljede mišićno-koštanog i živčanog sustava) i kombinirana.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (dalje: HZJZ), u Hrvatskoj je više od 624 000 osoba s invaliditetom, što čini 16 % ukupnog stanovništva naše države. Uz to, važno je zamijetiti negativan trend u posljednje tri godine, odnosno povećanje broja osoba s invaliditetom za čak 3,6 %. Kako navodi HZJZ, invalidnost je globalni problem, koji je mnogo rašireniji nego što se inače misli: od deset stanovnika svake zemlje barem je jedan u izvjesnoj mjeri invalid.

Da, oni su itekako među nama – živi ljudi, osobe od krvi i mesa, upravo kao ti i ja. Možda ih ponekad ne primjećujemo. Možda ih ne želimo primijetiti, već okrećemo glavu na drugu stranu, jer sam pogled na osobu s invaliditetom u nama budi sažaljenje i neke čudne emocije. U pamet nam dolaze svakojake misli: ''Što ako se to meni dogodi? Ne će valjda moje dijete biti invalid?! Jadan on! Kako mu je teško u životu! Zašto se ona toliko muči, zašto živi?''

Uza sve to, društvo je nerijetko prepuno stereotipa, pa se ponekad osobe s invaliditetom prikazuju kao teret. Neki će reći da takvim osobama treba posebna prilagodba. Ne, upravo suprotno. Njima treba osigurati dostojanstven i normalan život kao i svakoj drugoj osobi. I ne, nisu teret, već obogaćuju svijet u kojem živimo. Netko je rekao kako je društvo jako onoliko koliko su jaki najslabiji među nama, te kako se veličina nekog društva ogleda u tome koliko je ono sposobno brinuti o najranjivijim pojedincima.

Vraćajući se na gore spomenuti postotak od 16 % osoba s invaliditetom, osvijestimo si još jednu istinu: svatko od nas vrijedan je član društva, jedinstven i neponovljiv – osoba s imenom i prezimenom. Zbog toga, ne dopustimo da osobe s invaliditetom ikad budu gurnute na periferiju društva. Jer, ako nismo kadri pomoći onima u potrebi, tada smo zasigurno i sami osobe s invaliditetom – štoviše, imamo defekt jer smo zatvorili svoja srca za bližnje.

*Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike ''Vrijediš više'' jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više