Invalidi Domovinskog rata – osjetljiva skupina

Invalidi Domovinskog rata – osjetljiva skupina

Jesmo li zaboravili na one koji su branili našu domovinu?
 

Autor
Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
01.02.2023 14:37
Audio zapis članka
Audio file

 

U Republici Hrvatskoj više je od 55 000 invalida Domovinskog rata. Ti hrabri ljudi, koji su spremno izložili svoje živote i doslovno dali dijelove tijela za slobodu naše domovine, pripadaju posebno osjetljivoj skupini. Obrambeni Domovinski rat koji je trajao od 1991. do 1995. godine ostavio je, u većoj ili manjoj mjeri, ožiljke na svakom sudioniku. Gledali su smrti u oči, a danas se suočavaju s brojnim problemima i izazovima u svakodnevnom životu. Iako je rat iza njih, sjećanja i traume ostaju. Na žalost, kao država i društvo nismo kvalitetno odgovorili na njihove potrebe, a ima ih mnogo. Neki od glavnih izazova s kojima se suočavaju invalidi Domovinskog rata jesu: zdravstveni (fizički) problemi, psihički problemi, birokracija, socijalna integracija, pristup javnim uslugama i ustanovama, ekonomska nesigurnost. U nastavku ćemo ukratko progovoriti o svakom od tih izazova.

Što se tiče zdravstvene skrbi, mnogi ratni vojni invalidi imaju ozbiljne zdravstvene probleme i kronična oboljenja povezana s ratom. Neki su ranjavani, drugi su izgubili udove, a treći ostali nepokretni. Najčešće je riječ o mladićima koji su svoje najbolje godine dali za slobodu domovine. Kako se sada pomiriti s činjenicom da nakon rata ništa više nije i ne će biti isto? U rat su ušli zdravi, a iz njega izašli kao invalidi. Ovo sa sobom povlači i pitanje o mentalnom zdravlju. Takve osobe često pate od posljedica traume i posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Njihovo psihičko stanje može biti ozbiljno narušeno, a pristup adekvatnoj psihološkoj podršci i terapiji često je ograničen. Naša je dužnost, kao društva, da učinimo sve kako bismo im pružili odgovarajuću zdravstvenu skrb. 

Sljedeći izazov koji je stajao i još uvijek stoji pred njima jest pitanje ekonomske sigurnosti. Na žalost, često govorimo o nesigurnosti, jer nemaju svi ratni vojni invalidi jednake mirovine. A što s onima koji su voljni raditi? Jesmo li otvoreni za njih ili su prisiljeni pronalaziti poslove 'na crno'? Jer, nisu svi invalidi u kolicima, ali većina njih na margini je društva. 

Nadalje, ekonomska nesigurnost povezana je i sa socijalnom integracijom u društvo. Osjećaj izolacije, neprihvaćanja i nedostatak podrške često su prisutni kod ratnih vojnih invalida. Tu je i osjećaj manje vrijednosti, nerazumijevanja ili čak osuđivanja okoline.

– Ljudi misle kako imam veliku mirovinu i da mi je lagodno u životu. Nitko ne vidi ono što je u meni, ono što svakodnevno nosim sa sobom – s čime liježem i s čime ustajem. Ponekad se osjećam poput parazita. Kao da sam samo teret društvu. I onda čovjek razmišlja je li sve to bilo vrijedno. Za što smo se borili? Dva moja prijatelja dignula su ruke na sebe. Rat ih nije ubio, ali ovo društvo jest. I što se promijenilo nakon njihove smrti? Ništa, idemo dalje. Nekada u prvim redovima, danas smo na rubu. Teško je s time živjeti – svjedoči branitelj i ratni vojni invalid Tihomir.

Dodaje kako ga užasno frustrira birokracija u Republici Hrvatskoj. I nije jedini. Godinama se borio da ostvari pravo na invalidninu jer je bio pogođen gelerom u nogu. I dandanas trpi posljedice – šepa poput bogalja, dok ga okolina optužuje. Zbog ovakvih priča invalidi Domovinskog rata definitivno spadaju u osjetljivu skupinu. Nekad u ranim dvadesetima, danas su u pedesetima – nisu više mladi, ali ni stari. Kako odgovoriti na njihove potrebe? Preostaje nam još puno raditi na tome.

*Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike ''Vrijediš više'' jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više