Kreativni procesi u radnoj terapiji

Kreativni procesi u radnoj terapiji

Suradnja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Zdravstvenog veleučilišta.

Autor
Laudato
Fotograf
Caritas
Objavljeno:
 
26.06.2024 19:54

 

Caritas Zagrebačke nadbiskupije, kao dio međunarodne humanitarne mreže Caritas, aktivno se bavi pružanjem pomoći i podrške ranjivim skupinama, uključujući osobe s invaliditetom. Caritasove aktivnosti za osobe s invaliditetom obuhvaćaju širok spektar usluga, kao što su rehabilitacija, edukacija, socijalizacija i podrška obiteljima. U okviru svojih ustanova, poput Kuće bl. Alojzija Stepinca, Caritas osigurava individualizirane programe koji uključuju radnu terapiju, fizikalnu terapiju, senzornu integraciju i druge specijalizirane oblike podrške. Caritas također radi na podizanju svijesti o pravima i potrebama osoba s invaliditetom te promiče njihovu inkluziju u društvo.

Među mnogim suradnjama tako je pokrenuta i ona sa Zdravstvenim veleučilištem na inicijativu voditelja Caritasove kuće u Brezovici Berislava Janjića, a uz podršku ravnateljice, s. Jelene Lončar. Počela je kliničkim vježbama iz kolegija Kreativni procesi u radnoj terapiji, a nastavila se stručnom praksom.

"Od 8. travnja do 17. svibnja imali smo šest grupa studenata, svaka grupa s po šest do sedam studenata. Svaki tjedan, ponedjeljkom i utorkom, dolazila je druga klinička grupa. U razdoblju od 20. svibnja do 13. lipnja dolazila je intenzivno jedna grupa od šest studentica na praksu od 165 sati po studentu. Te studentice su same izabrale Caritas nakon 15 sati kliničkih vježbi iz Kreativnih procesa u radnoj terapiji. Studentice radne terapije imale su priliku sudjelovati u provedbi brojnih terapijskih aktivnosti od kojih bih izdvojila aktivnosti u okviru terapijske hortkulture, kao što su sjetva i presađivanje ukrasnih biljnih vrsta, korištenje biljnog materijala u kreativnim i edukativnim radionicama i sl. Nadalje, novitet su naše slastičarske radionice, u kojima kroz izradu različitih slatkiša pružamo djeci bogato senzoričko iskustvo putem različitih mirisa, okusa, tekstura, boja, stimulirajući dječji mozak te promičući i kognitivne, socijalne i motoričke vještine. Ništa manje zastupljene i atraktivne nisu bile biblioterapijske intervencije gdje smo uz djeci zanimljivu književnu građu putovali svijetom mašte. Studentice na kliničkim vježbama i stručnoj praksi aktivnosti provode uvijek uz mentora i pod njegovim vodstvom. Moram priznati da je puno lakše uz njihovu pomoć, mladost, spretnost i energiju. Prenosim im svoje iskustvo, znanje i strast, a one mene nadahnjuju svojom voljom za učenjem, empatijom i altruizmom", naglašava terapeutkinja Vuković.

Nicole, polaznica Stručnog prijediplomskog studija radne terapije, podijelila je svoje dojmove: "Ovih mjesec dana prakse bilo je predivno iskustvo. Iako je rad s ovom populacijom težak, zahvaljujući mentorici, imala sam priliku upoznati sve skupine i provesti različite aktivnosti, proširujući svoje znanje iz područja senzorike."

Ova suradnja studentima je pružila vrijedno praktično iskustvo, dok je korisnicima Caritasove kuće donijela dodatnu podršku i pažnju.

*Glavni cilj otvaranja naše rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više