Osobe s invaliditetom i stambeno pitanje

Osobe s invaliditetom i stambeno pitanje

Stambeno zbrinjavanje i uvijeti stanovanja osoba s invaliditetom zavrjeđuju posebnu pažnju.

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
26.10.2023 12:14

 

Kad govorimo o stambenim pitanjima, često se zanemaruje perspektiva osoba s invaliditetom. Stambeno okruženje ima ključnu ulogu u njihovu svakodnevnom životu, ali često nedostaju prilagođeni standardi koji bi im omogućili neovisan život i osjećaj pripadnosti društvu u kojem žive. Jedan od najvažnijih čimbenika za osobe s invaliditetom jest pristupačnost. To se ne odnosi samo na pristup samom stanu, već i na unutrašnje prostorije: široka vrata, prilagođene kupaonice i kuhinje te stepenice ili rampe mogu značiti bitnu razliku između samostalnosti i ograničenja za ove ljude.

Međutim, stambene mogućnosti prilagođene osobama s invaliditetom često su nedostupne ili su izrazito skupe. Ovo stvara ozbiljan problem, jer ograničava izbor i prisiljava mnoge da žive u uvjetima koji nisu prilagođeni njihovim potrebama, čime se smanjuje kvaliteta njihova života. Osim fizičke pristupačnosti, važno je razmotriti i druge čimbenike, poput geografske lokacije. Nedostatak pristupa javnom prijevozu ili osnovnim uslugama (poput bolnica ili trgovina) može značiti izolaciju za osobe s invaliditetom koje žive u tim područjima. Uza sve navedeno, valja nam proširiti perspektivu i uočiti još neke izazove povezane s ovim pitanjima, a s kojima se osobe s invaliditetom redovito susreću.

“Podatci dobiveni u izravnom radu s ciljanom populacijom govore kako se potreba za socijalnim uslugama u zajednici može podijeliti na nekoliko područja: neovisno življenje i stanovanje, zdravstvena zaštita, emocionalna dobrobit i psihosocijalna edukacija, zapošljavanje, kultura, slobodno vrijeme i sport. Korisnici procjenjuju kako je njihova kvaliteta života veća za vrijeme življenja u zajednici nego za vrijeme življenja u ustanovama te žele povećanje kapaciteta usluga organiziranog stanovanja koje im pomažu da ostanu u zajednici što je dulje moguće, dobivaju potrebnu podršku u svim aspektima života u kojima im je to potrebno te ostvare svoj puni potencijal.” Sve ovo istaknula je 23. listopada 2023. Valentina Vujić, psihologinja Crvenog križa Zagreb, na predstavljanju “Podloge programa za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga”.

Dodajmo ovomu kako je tijekom trajanja projekta Crvenog križa, među ostalim, pruženo  više od 2400 usluga psihosocijalne podrške većem broju osoba s intelektualnim teškoćama i članovima njihovih obitelji. Sve ovo govori nam kako stambeno pitanje predstavlja samo dio šarolikog mozaika potreba osoba s invaliditetom, te kako je povezano i s psihičkim i općenito zdravstvenim stanjem pojedinca, a cjelokupna se problematika dalje odražava i na njihove obitelji.
 

Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više