Pristupačnost javnih prostora osobama s invaliditetom

Pristupačnost javnih prostora osobama s invaliditetom

U ovom članku donosimo analizu prilagođenosti javnih prostora u Republici Hrvatskoj osobama s invaliditetom.

Autor
Laudato
Fotograf
PEXELS
Objavljeno:
 
15.03.2024 18:16

 

Pristupačnost javnih prostora osobama s invaliditetom ključan je aspekt inkluzivnog društva i zakonska obveza koju regulira Zakon o gradnji Republike Hrvatske. Gradovi i institucije diljem Hrvatske provode različite mjere kako bi osigurali pristup javnim prostorima za osobe s invaliditetom, ali postoje značajne varijacije u uspješnosti tih mjera. Dva hrvatska grada, Zagreb i Rijeka, ističu se svojim pristupima i rješenjima.

U Zagrebu, kao najvećem i glavnom gradu Hrvatske, implementirane su brojne mjere za poboljšanje pristupačnosti. Grad je uložio znatna sredstva u prilagodbu javnog prijevoza, gdje su tramvaji i autobusi opremljeni rampama i prilagođeni osobama s invaliditetom. Osim toga, mnogi javni objekti, uključujući muzeje, knjižnice i sportske centre, prilagođeni su za osobe s invaliditetom. Zagrebački inovacijski projekt "Taksi za osobe s invaliditetom" osigurao je specijalizirane taksije prilagođene osobama u invalidskim kolicima, čime se dodatno olakšava mobilnost ove populacije.

Rijeka, koja je bila Europska prijestolnica kulture 2020. godine, također je uložila značajne napore u poboljšanje pristupačnosti. Projekt "Rijeka bez barijera" uključuje niz inicijativa za uklanjanje arhitektonskih barijera u javnim prostorima. Grad je prilagodio svoja kulturna središta, poput Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, koje sada ima pristupne rampe i posebna sjedala za osobe s invaliditetom. Također, riječka plaža Kostanj jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja je potpuno prilagođena osobama s invaliditetom, s prilaznim rampama, prilagođenim sanitarnim čvorovima i specijalnim kolicima za ulazak u more.

Unatoč ovim pozitivnim primjerima, izazovi i dalje postoje. Mnoge zgrade i javni prostori diljem Hrvatske nisu u potpunosti prilagođeni osobama s invaliditetom, a zakonski propisi često se ne provode dosljedno. Potrebno je dodatno ulaganje u infrastrukturu i kontinuirana edukacija kako bi se osigurala potpuna pristupačnost i ravnopravno sudjelovanje svih građana u javnom životu. Posebno bi trebalo staviti fokus i na manja mjesta Lijepe naše, gdje postoje infrastruktura nije prilagođena osobama s invaliditetom.

Unatoč svemu, ovi primjeri iz Zagreba i Rijeke ohrabruju i pokazuju kako inovativni projekti i ulaganje u infrastrukturu mogu značajno poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom. Međutim, sustavna i dosljedna provedba zakonskih odredbi na nacionalnoj razini nužna je za postizanje potpune pristupačnosti javnih prostora u cijeloj zemlji.

*Glavni cilj otvaranja naše rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više