Taksi za osobe s invaliditetom

Taksi za osobe s invaliditetom

Koje su pozitivne a koje negativne strane ovih taksija?

Autor
Laudato
Fotograf
PEXELS
Objavljeno:
 
03.04.2024 18:30

 

Taksi je već odavno postao neizostavan segment svakog većeg grada, kada su u pitanju putovanja iz jednog dijela grada u drugi. Ali jeste li znali da postoji i taksi koji je prilagođen za prijevoz osoba s invaliditetom? Taksi za osobe s invaliditetom predstavlja značajan korak naprijed u osiguravanju pristupačnosti i mobilnosti za ovu populaciju. Ova inovacija, koja je već implementirana u nekoliko hrvatskih gradova, ima mnoge pozitivne aspekte, ali i određene izazove koje treba adresirati.

Jedan od najvažnijih pozitivnih aspekata taksija za osobe s invaliditetom je povećanje mobilnosti i samostalnosti korisnika. Ovi taksiji su opremljeni specijaliziranim rampama i prilagođenim interijerom, što omogućuje jednostavan i siguran ulazak i izlazak osobama u invalidskim kolicima. Također, ovakva usluga omogućava osobama s invaliditetom lakši pristup različitim društvenim, kulturnim i zdravstvenim ustanovama, čime se poboljšava njihova kvaliteta života i integracija u društvo.

Međutim, postoje i negativni aspekti ove inovacije. Jedan od glavnih problema je nedostatak dovoljnog broja taksija prilagođenih osobama s invaliditetom, što može rezultirati dugim vremenom čekanja i ograničenom dostupnošću usluge. Također, cijene ovih taksija mogu biti visoke, što predstavlja financijski teret za korisnike, posebice one s nižim primanjima. Nadalje, nejednaka raspoloživost usluge u urbanim i ruralnim područjima dodatno ograničava pristup osobama s invaliditetom koje žive izvan većih gradova. Ovo je usko povezano s kompatibilnošću javnih prostora osobama s invaliditetom, o čemu smo već ranije pisali.

Marija, redovita korisnica taksija za osobe s invaliditetom u Zagrebu, ističe: „Ova usluga mi je uvelike olakšala svakodnevni život. Mogu obaviti sve svoje obaveze bez ovisnosti o drugima. Ipak, ponekad je izazov pronaći slobodan taksi u užurbanim satima, a cijene su prilično visoke. Nadam se da će se u budućnosti broj ovakvih taksija povećati i da će usluga postati pristupačnija.“

Unatoč izazovima, taksi za osobe s invaliditetom predstavlja značajan pomak. Ključ za daljnji uspjeh ove inovacije leži u povećanju broja vozila, poboljšanju dostupnosti usluge u svim dijelovima zemlje i subvencioniranju cijena kako bi usluga bila pristupačna svim korisnicima. Samo sustavnim pristupom i kontinuiranim ulaganjima možemo osigurati da osobe s invaliditetom imaju jednak pristup svim aspektima društvenog života.

*Glavni cilj otvaranja naše rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više