Tehnologija u službi osoba s invaliditetom

Tehnologija u službi osoba s invaliditetom

Na koje sve načine moderna tehnologija pomaže osobama s invaliditetom? Donosimo neke konkretne inovacije koje su poboljšale kvalitetu njihova života.
 

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
04.05.2024 14:52

 

Suvremeno društvo nemoguće je promatrati izvan okvira tehnologije koja svakim danom sve više utječe na svakog od nas. Možete li zamisliti život bez interneta, mobitela ili automobile? Tu je i čitav spektar kućanskih pomagala i softverskih programa koji nam na nebrojeno mnogo načina svakodnevno pomažu da živimo svoje uobičajene živote. Možda većinu vremena nismo ni svjesni s koliko smo zapravo tehnologije okruženi, jer ona je postala dio nas – gotovo možemo reći kako s tehnologijom živimo jedan simbiotski život.

Bez da analiziramo pozitivne i negativne strane tehnološkog napretka, usmjerit ćemo se na dobrobit koju tehnologija pruža osobama s invaliditetom. Tehnološki napredak značajno je (i to bez daljnjeg) poboljšao kvalitetu života osoba s invaliditetom, posebno u domeni komunikacije i pristupa informacijama. Inovativne tehnologije koje se brzo razvijaju omogućuju osobama s različitim vrstama invaliditeta da prevladaju prepreke koje su ranije bile nepremostive, pružajući im veću autonomiju i uključivanje u društvo. Ono što im se do jučer činilo nemogućim za postići, danas je osobama s invaliditetom sastavni dio života.

Jedna od važnih inovacija je upotreba asistivnih tehnologija za osobe s oštećenjem vida. Screen readeri, poput JAWS-a (Job Access With Speech), omogućuju osobama s potpunim ili djelomičnim gubitkom vida pristup računalima i internet sadržaju putem sintetičkog govora ili Braille prikaza. Ova tehnologija omogućuje obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput čitanja e-pošte, surfanja internetom i korištenja raznih softverskih aplikacija, što znatno povećava produktivnost i samostalnost korisnika.

Značajna inovacija je i razvoj augmentativne i alternativne komunikacije (AAC) za osobe s teškoćama u govoru. Aplikacije poput Proloquo2Go omogućuju korisnicima s poremećajima govora da komuniciraju putem slikovnih simbola, teksta ili sintetiziranog govora na mobilnim uređajima. Ova tehnologija je posebno korisna za osobe s autizmom, cerebralnom paralizom ili drugim neurološkim poremećajima . Proloquo2Go je tako omogućio mnogim osobama da izraze svoje misli i osjećaje kada uslijed nemogućnosti uporabe govora.

Treća inovacija koja također zaslužuje našu punu pažnju su prilagodljive tipkovnice i ‘miševi’ za osobe s motoričkim oštećenjima. Na primjer, softver kao što je Dragon Naturally Speaking koristi glasovno prepoznavanje kako bi omogućio korisnicima upravljanje računalom i unos teksta putem govora, umjesto tradicionalnih metoda tipkanja. Ova tehnologija omogućuje osobama s ograničenom pokretljivošću ruku ili prstiju da ravnopravno sudjeluju u digitalnom svijetu i profesionalnom okruženju .

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)*, asistivne tehnologije ne samo da poboljšavaju kvalitetu života osoba s invaliditetom, već također pridonose njihovoj inkluziji u društvo i tržište rada. Tehnološki napredak kontinuirano otvara nove mogućnosti za unapređenje komunikacije i pristupa informacijama, omogućujući osobama s invaliditetom da prevladaju prepreke i ostvare svoj puni potencijal.

*Usp. World Health Organization (2011). World Report on Disability.

*Glavni cilj otvaranja naše rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više