PAPA FRANJO U VENECIJI (SNIMKE)

PAPA FRANJO U VENECIJI (SNIMKE)

Papin pohod Veneciji možete pratiti uživo u programu Laudato televizije, na našem YouTube kanalu te putem prijenosa na našoj Facebook stranici. 

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
Radio Vatican / Daniel Ibáñez
Objavljeno:
 
29.04.2024 09:00

 

Papa Franjo nalazi se u pastirskom posjetu Veneciji. To je njegovo prvo putovanje u ovoj godini, također prvo od posjeta francuskom gradu Marseilleu u rujnu. Prije njega Veneciju su posjetila trojica papa: Pavao VI. (1972.), Ivan Pavao II. (1985.) i Benedikt XVI. (2011.).

Venecijanska nadbiskupija, odnosno patrijaršija (počast koju u Rimokatoličkoj crkvi ima još Jeruzalem, Lisabon, Rim i Istočna Indija), jedna je od najvećih i najuglednijih u Italiji. Broji više od 300 000 vjernika te ima 125 župa. U proteklom stoljeću čak trojica patrijarha Venecije postali su pape (Pio X., Ivan XXIII. te Ivan Pavao I.).

Inače, na ovom putovanju papa Franjo bit će prvi papa koji će posjetiti prestižnu umjetničku izložbu Venecijanskog bijenala, koja će za javnost biti otvorena od 20. travnja do 24. studenoga. Vatikan sudjeluje na Bijenalu umjetnosti od 2013., a prvi Paviljon Svete Stolice dao je izgraditi papa Benedikt XVI. 

 

🔴 Prvo odredište bio je ženski zatvor na otoku Giudecca. U svom govoru, koji je Papa održao u unutarnjem dvorištu, ohrabrio je zatvorenice rekavši da su vrijedne te im poklonio sliku Majke Nježnosti. Također, zatvorenice su Papi poklonile kozmetičke rukotvorine, koje same proizvode. Više saznajte OVDJE.

🔴Nakon toga Sveti Otac imao je susret s umjetnicima u crkvi La Maddalena na otoku Giudecca, gdje je poručio kako postoji sebičnost koja nas tjera da funkcioniramo kao usamljeni otoci, a ne kao niz arhipelaga koji surađuju. Molim vas, prijatelji umjetnici, zamislite gradove koji još ne postoje na karti: gradove u kojima se ni jedno ljudsko biće ne smatra strancem. Više saznajte OVDJE.

🔴 Sveti Otac održao je susret s mladima ispred bazilike Majke Božje od Zdravlja. Potaknuo ih je da uvijek sa sobom u torbi imaju Evanđelje te da ga redovito čitaju. ''Ti, mladiću, djevojko, koji želite uzeti u ruke svoj život, ustanite! Otvorite svoje srce Bogu, zahvalite mu, prigrlite ljepotu koja jest; zaljubite se u vlastiti život. A onda idite! Izađite, hodajte s drugima, tražite one koji su sami, obojite svijet svojom kreativnošću, obojite ulice života Evanđeljem'', poručio je Papa. Više saznajte OVDJE.

🔴 Papa Franjo u sklopu svog pastirskog pohoda Veneciji slavio je svetu Misu na Trgu sv. Marka. Poručio je da se danas, ako pogledamo ovaj grad Veneciju, divimo njegovoj očaravajućoj ljepoti, ali također smo zabrinuti zbog brojnih problema koji mu prijete: klimatske promjene, koje utječu na vode Lagune i na teritorij; krhkost građevina, kulturne baštine, ali i ljudi; poteškoće u stvaranju okruženja koje je na razini čovjeka kroz odgovarajući turistički menadžment; kao i sve što te stvarnosti stvaraju s rizikom u smislu potrošenih društvenih odnosa, individualizma i usamljenosti. Više saznajte OVDJE.

Papin pohod Veneciji možete pratiti UŽIVO na programu Laudato televizije, na našem YouTube kanalu te putem prijenosa na našoj Facebook stranici.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: