Županijska udruga slijepih Split

Županijska udruga slijepih Split

Donosimo hvalevrijedan prikaz raznih projekata koji su provedeni ili se još uvijek provode u udruzi.
 

Autor
Laudato
Fotograf
PEXELS
Objavljeno:
 
02.11.2023 12:28

 

Županijska udruga slijepih Split neprekidno djeluje od 1951. godine, a iza sebe ima toliko dobrih djela. Trenutačno ima 300 članova, od kojih većinu čine osobe starije životne dobi. U nastavku donosimo neke od najvažnijih projekata koje je Udruga dosad ostvarila. U sve aktivnosti Udruge podrobnije nas je uputila Ivana Mitar, koja u udruzi radi kao viša savjetnica, a i sama je osoba s invaliditetom.

Videća pratnja Županijske udruge slijepih Split koju financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Na projektu su zaposlene dvije videće pratiteljice koje pružaju usluge videće pratnje za 50 korisnika. Videće pratiteljice prate korisnike od kuće, na liječničke preglede, u kupovinu, u ljekarnu, na druženja i slično. Ova usluga veoma je važna članovima udruge, omogućuje im samostalnost u obavljanju svakodnevnih poslova.

Projekt 3P – pratiteljice, pomoćnice, prijateljice – financira Europski socijalni fond, program Zaželi. Udruga je dosad provela dvije faze projekta. Prva faza trajala je 12 mjeseci, a druga faza trajala je šest mjeseci i završila je koncem srpnja 2023. godine. Na obje faze projekta zaposleno je po 15 teže zapošljivih žena koje pružaju uslugu pomoći u kući za 90 korisnika, osoba s invaliditetom. Svaka zaposlena žena pruža pomoć u kući po 6 korisnika.

Brojke i slova nek postanu laka i za slijepog đaka samo je jedan od projekata koje je udruga provela u posljednje tri godine, a radi se o projektima prilagodbe literature za slijepe i slabovidne učenike na brajici ili na uvećanom tisku. Projektima se prilagođavaju knjige po individualnim potrebama učenika kako bi mogli pratiti nastavu kao i njihovi vršnjaci. Projekte je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Institucionalna podrška Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u posljednje tri godine sufinancira troškove hladnog pogona udruge. Hladni pogom iznimno je važan i neophodan za funkcioniranje udruge. U to spada oprema za rad i dio režijskih troškova.

Projekti koje financiraju jedinice lokalne samouprave i Splitsko-dalmatinska županija također su izuzetno važni za udrugu. Financira se nabava skupih pomagala za slijepe osobe te se ona doniraju članovima udruge koji si ne mogu priuštiti pomagala za svakodnevno funkcioniranje. Radi se o govornim kuhinjskim vagama, govornim tlakomjerima, elektronskim povećalima, govornim kalkulatorima, govornim toplomjerima….

Erasmus+ projekt – transnacionalna suradnja za bijeg od socijalne isključenosti, prvi je Erasmus projekt za udrugu. Projektom su bile obuhvaćene mlade osobe koje su sudjelovale u pilot-testiranju i međusobno se povezale.

Mogli bismo još puno toga pisati o radu udruge i njezinu pozitivnom utjecaju, jer  udruga obuhvaća mnoga područja života slijepih osoba, ali i samo ovaj dio istaknutih aktivnosti pokazuje sav doprinos i pomoć koju udruga pruža svim osobama s oštećenjem vida.
 

Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više