ZRNCA MUDROSTI

01.07.2021., 16:00
Borac do kraja
5 min
01.07.2021., 16:00

U sjeni smrti naša starost dobiva posebnu vrijednost. Kroz tjeskobe i poteškoće moramo se dovinuti do neba. Spasenje zamišljamo suviše jednostavno. Što je stajalo Isusa dok se probio kroz svu onu gomilu grijeha i ljudske bijede te nam pribavio otkupljenje! Cijeli njegov život bio je neprestana borba da nas spasi. Moramo sudjelovati u vlastitom spasenju, kao i u spasenju drugih. Ako kažemo da moramo trpljenjem dopuniti 'što nedostaje Kristovu trpljenju' (usp. Kol 1,24), tada moramo s Kristom ići do kraja, do smrti. I ako smo ponovno ustanovili da sebičnost u nama umire s posljednjim kucajem srca, tada nam zaista ne preostaje drugo nego da ostanemo borci do kraja. U starim nabožnim knjigama pisalo je: ustrajnost do kraja! I koliko smo puta čuli preporuku da uvijek molimo za dvije milosti: za milost ustrajnosti i za milost sretne smrti. Oboje je bilo uključeno u večernju molitvu po našim domovima. Sada, kad smo u zrelim godinama, ta nam molitva postaje razumljiva. Gledano u tome svjetlu, moramo biti zahvalni Bogu što smijemo biti stari. Dao nam je vremena da završimo svoju bitku, svoje očišćenje, da dopunimo otkupljenje i stupimo na prag vječnosti potpuno pripravljeni.

Repriza:
01.08.2021. 13:00

 

01.07.2021. 16:00

U sjeni smrti naša starost dobiva posebnu vrijednost. Kroz tjeskobe i poteškoće moramo se dovinuti do neba. Spasenje zamišljamo suviše jednostavno. Što je stajalo Isusa dok se probio kroz svu onu gomilu grijeha i ljudske bijede te nam pribavio otkupljenje!

07.06.2021. 13:00

Ako gledamo ljude u cjelini, bez sumnje ćemo među njima naći mnoštvo divnih muževa i žena. Inteligentni su, mnogo znaju, puni su dobrote, snalažljivi su, puni životne snage, kulture, stvaralačkog duha... Ali, mnogima nešto nedostaje: nisu prošli kroz veliko trpljenje.

06.06.2021. 20:10

Barem u starosti odbacimo pogrješnu misao, još bolje – pogrješno govorenje da je svetost za izabrane duše.
Svetci se ne rađaju. Nitko nije tako svet da ne bi mogao propasti. Ali, i nitko nije tako duboko pao da ne bi mogao postati svetac.

01.04.2021. 08:00

I mene Bog ljubi! Kolika utjeha za čovjeka! Zaista: svakog me trenutka gleda i ljubi. Religioznom starijem čovjeku molitva je nešto prirodno, a opet nešto posebno. Nema više toliko molbi, nema moljakanja i tužaljki, to je više molitva predanosti.

01.03.2021. 08:00

Ima ljudi koji malo govore riječima, ali mnogo toga vele očima i obrazom. Blago staračko lice već je samo po sebi nešto što smiruje. Svakoga zaboli i odbije lice starog čovjeka, koji je sav zatvoren u sebe.