01.08.2021., 13:00
Pred odlaskom
5 min
01.08.2021., 13:00

 

Bog, Krist, Evanđelje, vječnost: to su istine koje blistaju iz svega što je čovjek u životu naučio i spoznao. A iz svih zapovijedi izrasla je konačno ona prvenstveno kršćanska: ljubav. Odlazak. Još i to obavimo: iza sebe moramo ostaviti čist prostor. Što se tiče zemaljskih stvari, treba ih na vrijeme srediti: imetak, oporuka, da poslije smrti živima bude sve jasno, da nijedna stvar ne bude uzrokom prepirke, zamjerki, zavisti. Za te stvari treba biti još dovoljno priseban. Zato s time ne odugovlačimo iz dana u dan, do onog dana, kad ćemo se već boriti za opstojnost i njihati se između svijesti i nesvijesti. Zatim treba riješiti sve nesuglasice s ljudima. Sve mora biti izravnano. Čak i s onima s kojima se možda ukrštavaju naši putovi, pa smo možda bez posebne krivnje osjećali osvetu nad sobom. Sad je vrijeme da se sve to izravna. Potrebna je samo dobra riječ. Ako smo nekome bili kamen spoticanja ili sablazan, i na to treba misliti. Mnogo je toga prošlo u nepovrat i drukčije se ne može popraviti nego tihom molitvom, ili još bolje – tihom žrtvom za one koje smo uvrijedili. Ako je još moguć razgovor u četiri oka, i to je također blagotvorno. Ništa ne smije ostati kod nas, ništa ne smije ležati na tlu oko nas, ni naše, ni tuđe. Očistimo prostor! Kako lijepa smrt ako će svi, koji nas budu pokapali, imati ugodan osjećaj da smo iza sebe ostavili prazan, ali ipak čist prostor. Lijepa uspomena, to je propovijed koja će, možda, biti najsnažnije djelo koje smo u životu učinili za druge.

 

Repriza:
01.08.2021. 13:00

 

01.07.2021. 16:00

U sjeni smrti naša starost dobiva posebnu vrijednost. Kroz tjeskobe i poteškoće moramo se dovinuti do neba. Spasenje zamišljamo suviše jednostavno. Što je stajalo Isusa dok se probio kroz svu onu gomilu grijeha i ljudske bijede te nam pribavio otkupljenje!

07.06.2021. 13:00

Ako gledamo ljude u cjelini, bez sumnje ćemo među njima naći mnoštvo divnih muževa i žena. Inteligentni su, mnogo znaju, puni su dobrote, snalažljivi su, puni životne snage, kulture, stvaralačkog duha... Ali, mnogima nešto nedostaje: nisu prošli kroz veliko trpljenje.

06.06.2021. 20:10

Barem u starosti odbacimo pogrješnu misao, još bolje – pogrješno govorenje da je svetost za izabrane duše.
Svetci se ne rađaju. Nitko nije tako svet da ne bi mogao propasti. Ali, i nitko nije tako duboko pao da ne bi mogao postati svetac.

01.04.2021. 08:00

I mene Bog ljubi! Kolika utjeha za čovjeka! Zaista: svakog me trenutka gleda i ljubi. Religioznom starijem čovjeku molitva je nešto prirodno, a opet nešto posebno. Nema više toliko molbi, nema moljakanja i tužaljki, to je više molitva predanosti.

01.03.2021. 08:00

Ima ljudi koji malo govore riječima, ali mnogo toga vele očima i obrazom. Blago staračko lice već je samo po sebi nešto što smiruje. Svakoga zaboli i odbije lice starog čovjeka, koji je sav zatvoren u sebe.